"Lilla Paris, Lilla Paris Du ligger trygg och skimrande i sommarns friska bris" ja så sa Birger Sjöberg om sin älskade hemort under början av 1900-talet.

Allt började i den berömda ungdomsklubben ”Sockerdreck och smörgås i fecka” , där den unge Birger för första gången fick uttryck för sin kreativa och djupsinnade sida. Att en sockerdreck kunde bli början på en legend hade nog få kunnat ana. Vad han såg för konkreta likheter mellan Vänersborg och just Paris skulle dock komma att förbli en gåta för kommande generationer fram till idag.  I vilket fall är Vänersborg än idag starkt förknippad med smeknamnet ”Lilla Paris” och med den gamle poeten och Vänersborgs ättlingen Birger Sjöberg.

Med sina 38 000 invånare och sitt oslagbara läge intill Europas tredje största sjö är Vänersborg en småstad av absolut bästa sort. Kombinationen av charm, kultur, historia och trygghet gör staden till en härlig plats att vistas och bo på. I Vänersborg går pulsen upp på ett behagligt vis. Ingen stress, hjärtat pumpar bara lite extra av alla intryck och upplevelser.

Under vinterhalvåret skiftar staden färg till blått och vitt. Då slipar stadens stolthet skridskorna, drar på sig trikåerna och laddar inför en ny bandysäsong. När det är bandymatch i stan samlas urinvånare, älgar, skrävlare och annat löst folk på den omtalade arenan för en trevlig kväll. Kultur av alla dess former så som idrott och musik är nämligen oerhört viktigt för Vänersborgs välmående.  Idrottsutbudet är stort och framgångsrikt,  trots stadens relativt blygsamma storlek. Här kan man utöver bandy syssla med sporter som exempelvis hockey, tennis, bowling, fotboll, ridning, dans, boxning, gymnastik, simning, skidor och friidrott. Vänersborg är även en välkänd musikkommun. I vår stad finns nämligen en av kanske landets bästa musikskolor, och staden är även stolt arrangör av den stora musikfestivalen Aurora.

Vår älskade Birger Sjöberg har på senare år blivit brädad av en ny internationell storstjärna med rötter och skolning i vackra Vänersborg.  Låter Agnes Carlsson bekant?